آشنایی با وسواس فکری عملی
نوشتهی: لاله سلمانی
افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری و اجبار عملی همیشه علایم خستگی دارند که باعث فکر کردن راجب اتفاقات وحشتناک میشود و فرد مبتلا به این اختلال برای مهار آن فکرها ، اعمالی انجام می دهد که این روند باعث سخت شدن درمان میشود.
یکی از نشانه های این اختلال حالات روان پریشانه بوده که فرد مبتلا فرق فکر و واقعیت را نمیداند (البته در کودکان عادی میباشد)
و فرد از مبتلا بودن به این اختلال خبر ندارد که با پرسش های عمیق میتوان این اختلال را تشخیص داد چون فرد سعی میکند پاسخ دقیقی ندهد.
اختلال وسواس فکری (OSD) شکلی از اضطراب است که فکرای تکراری باعث وسواس در فرد شده و در جهت این فکر ها اعمال بدنی انجام می دهد تا اضطرابش کم شود.
به اعمال بدنی در اختلال وسواس فکری ، اجبار عملی گویند که درمان این اختلال یا از طریق دارو توسط روان پزشک یا بصورت عمل فردی توسط خود فرد و روانشناس می باشد که سرآغاز درمان آن تحریک حس احشایی می باشد. (چه حسی دارید)
افرادی که دچار این اختلال هستن برای توقف فکرهای وسواسی ، عمل اجباری انجام می دهند که باعث کم شدن اضطراب شود و در نتیجه باعث تقویت بیماری میشود که این دو (فکر و عمل) هیچ ربط منطقی به هم ندارند.
قبل از بررسی و تحلیل اختلال وسواس فکری به چند نمونه از رفتارهای وسواس فکری اشاره مینمایم :
۱)شستن زیاد
۲)وارسی زیاد و فرق آن با حالت عادی در میزان تکرار وارسی در افراد مبتلا به این اختلال میباشد
۳)شمردن و معتقد به خوش یوم و بدیوم بودن اعداد مثل افرادی که میگویند عدد ۱۳ نحس میباشد.
۴) اصرار به منظم بودن
۵)احتکار : نگه داشتن اشیای ضایعات و جملات توجیهی افراد محتکر این است که یک روز به کارم می آید. البته جمع کردن به معنای احتکار نیست میزان جمع کردن ک تاثیر آن بر زندگی تعیین میکند که شما محتکرید یا نه
۶)مناسک : نیایش بیش از اندازه و تجسم سناریوی فاجعه بار
سه روش درمان برای درمان اختلال وسواس فکری عبارت است از :
۱)مدیریت با دارو : تجویز داروی ضد افسردگی توسط روان پزشک قرص هایی نظیر فلووک مین ، سیتالوپرام ، سرترالین و پاکسیل و….. که این نوع دارو ها باعث افزایش انتقال دهنده ی عصبی سروتونین شده که باعث کاهش افسردگی میشود که به مدت ۴تا ۶ هفته توسط روان پزشک تجویز میشود البته پزشک عمومی هم میتواند تجویز کند اما پزشک عمومی دانش دارویی دارد اما دانش راجب اختلال ندارد.
از تاثیرات این داروها میتوان به حالت تهوع ، خواب آلودگی ، و تغییر اشتها اشاره کرد که ایراد این گونه داروها این است که تغییر ها ماندگار مغز نمیشود و تشکین علایم تا زمانیکه دارو مصرف شود وجود دارد.
۲)کار با روان درمانگر : افرادی که افسردگی ماژور دارند علایم نسبتا جدی،پرخواب و کم خوابی غیر عادی داشته به مرگ فکر میکنند.
ایده مرگ برای افراد افسرده جالب ولی فرد مبتلا به اختلال وسواس فکری از آن میترسد.
اضطراب های که باعث تحریک این اختلال شده و برای درمان آن باید به روان درمانگر مراجعه کرد
وحشت زدگی: باعث افزایش ضربان قلب و تنگی نفس میشود نشانه ها تا ۲۰ دقیقه شدت یافته و حدود یک ساعت نیم به خط پایه میرسد و فرد خسته میشود.
اضطراب اجتماعی:ترس و اجتناب از حضور در جامعه
ترس از مکان باز : رفتن به جاهای آشنا و پرهیز از رفتن به جاهای نا اشنا
هراس خاص: ترس از حیوانات فعالیت خاص یا ارتفاع….
اختلال استرس بعد از ضرب
۳)خود یار درمانی: برای افرادی که نشانه های خفیف تا متوسط دارند میتوان با این روش درمان شد که خود شامل سه بحث میباشد
شناخت درمانی
مواجهه با پیشگیری از پاسخ که نیاز به انرژی و اراده دارد
روش ORDER ABC
تا اینجا به بررسی کلی اختلال وسواس فکری و اجبار عملی پرداختیم (با برداشتی از کتاب دکتر جان آردن )
در مقاله های بعدی به ساختار پزشکی این اختلال ، درمان ،خطاهای فکری می پردازیم با ما همراه باشید.
0 دیدگاه در “آشنایی با وسواس فکری عملی”