حلقههای دهگانه موفقیت در کنکور(چگونه می توانم ترازم را افزایش دهم؟!)
موفقیت در کنکور استراتژی میخواهد! اینکه دانش آموزان با وجود صرف تلاش و زحمت انرژی جانفرسا باز هم آنطور که باید و شاید نتیجه نمی گیرند و رتبه دلخواه را نمیتوانند کسب کرده و به دنبال آن از رشته مورد نظر قبول شوند، ریشه در عدم آشنایی با چگونگی عملکردشان در مسیر باقی مانده به کنکور دارد. آشنایی با نحوه صحیح مطالعه و آگاهی از روند رو به جلویی که دارند گام اول برای رفع این مشکل میتواند باشد. دانش آموزی که دارای مهارت فراشناخت نیست درجا خواهد زد و نخواهد توانست پیشرفتهای ملموسی داشته باشد. فراشناخت یعنی مانیتورینگ و ارزیابی روشها و استراتژیها و بهبود آن، یعنی شناخت کامل از روند مطالعاتی، یعنی فکر کردن درباره فکر. به نظر بنده برای کسب موفقیت در کنکور ما بایستی این حلقههای ده گانه را در خود ایجاد کرده و روز به روز قدرتمند کنیم تا بتوانیم به کمک این زنجیر سختترین و صعبالعبورترین مسیرهای کنکور را طی کرده و قله موفقیت تحصیلی را فتح کنیم.
حلقههای دهگانه طلایی
- تندخوانی:
تندخوانی را می توان به کمک دو مهارت کاهش زمان مکث و افزایش حوزه دید بینایی و همچنین آموزش روش اسکن ذهنی ارتقا داد. از داوطلبان موفق و رتبه های زیر ۱۰۰ کنکور جملات زیر را شنیده ام :
رتبه ی ۲۷ کنکور ۹۳: راز موفقیت من این بود که تمام زیست رو ۷۰ بار خوندم . . .
رتبه ی ۴۳ کنکور ۹۲: توی ۶ ماه بالغ بر ۳۰ بار زیست رو خوندم . . .
رتبه ی ۷۰ کنکور ۸۷: فکر کنم بیش از ۳۰ دفعه کتاب را روخوانی کردم . . .
رتبه ی ۲۱ کنکور ۹۰: در چهار ماه پایانی شیمی و زیست را هفته ای ۱ دور می خواندم . . .
با توجه به کثرت منابع کمک آموزشی موجود در بازار و محدودیت زمانی، بالتبع ما نخواهیم توانست به تعداد دفعات زیاد مطالعه با کیفیت داشته باشیم. پس ما برای این مساله به کمک تمرینات بسیار پیشرفته تندخوانی و جلسات سوپرمتاریدینگ، سطح و سرعت مطالعه و مرور خود را افزایش بدهیم. در تست زنی هم سرعت را به این روش افزایش میدهیم:
برای مثال در رشته تجربی که ۲۷۰ سوال و ۲۵۰ دقیقه وقت پاسخگویی داریم، به روش تکنیکهای کاهش زمان مکث و افزایش حوزه دید بینایی و اجتناب از بازگشت به عقبهای اضافی، میتوانیم ده ثانیه در هر تست ذخیره کنیم که در نهایت ۲۷۰۰ ثانیه خواهد شد.(یعنی ۴۵ دقیقه)
- تمرکز
(تمرکز مادر حافظه است!) چگونه می توانیم سه قابلیت «توجه، تمرکز و دقت» که سه مقوله جدا از هم میباشد را در خود تقویت کنیم؟
تمرکز دو جنبه بیرونی و درونی دارد. در گام اول بایستی به روشهای مختلف مثلاً روش تار عنکبوت و یا روش حساسیت زدایی، عادات بد حواس پرتی توسط عوامل مزاحم را حذف کنیم؛ سپس این عوامل را فیلترینگ کرده و در زمینه تمرکز درونی یعنی تمرکزی که به ذهن ما مربوط میشود کار کنیم. افکار مزاحم، افکار اتوماتیک منفی، استرس، اضطراب، ترسهای غیرمنطقی، مونولوگ و حدیث نفسهای مخرب، عدم تمرکز داوطلبین کنکوری را موجب میشود. ما می توانیم به کمک راهکارهای شناختی-رفتاری مهارت تمرکز را در خود ارتقا دهیم.
- تست زنی
چگونگی تهیه کلاسور ارزیابی و کلاسور آزمون از واجبات است. ما باید پس از هر آزمون «نزده وقتی، درست قطعی، اشتباه محاسباتی، اشتباه گزینه ای، غلط الگویی، فراموشی مبحث، زدن سوالات شکدار و …» را بررسی کنیم و در آزمون های بعدی تعداد غلطهایمان را کاهش داده و مهارت خود در تست زنی را آزمون به آزمون افزایش دهیم.
- حافظه
تکنیکهای مختلف حافظه از جمله سیستم لینک وورد مایکل گرونبرگ، روش فاینمنی و حافظه کوانتومی، روش memory palace، روش تداعی ۵مرحلهای و … را در دروس حفظی مانند زیست، شیمی، دین و زندگی و… به کار ببندیم.
- EQ
از جمله مولفههای EQ توانایی ایجاد انگیزه پایدار است. انگیزه، عاملی که باعث میشود پس از هر بار شکست، مجدداً برنامه ریزی کرده و حمله کنید!!! انگیزه دو نوع است: انگیزه احساسی، انگیزه منطقی. برای پایدار نگهداشتن انگیزه ما بایستی انگیزه منطقی در خود ایجاد کنیم. یعنی این شش مولفه را در خود کار کنیم: ۱- آیا به هدف خود علاقمند هستم؟ ۲- آیا این هدفی که دارم ارزش صرف وقت دارد؟ ۳-تصور کردن هدف. ۴- اعتماد به نفس و خود باوری. ۵- حس مسئولیت و تعهد. ۶- شناخت کامل از روند انگیزه. طبق اظهار روانشناسی به نام «دانیل گلمن» هوش شناختی در بهترین شرایط تنها ۲۰ درصد از موفقیتها را باعث میشود و ۸۰ درصد از موفقیتها به EQ هر فرد بستگی دارد. EQ با تمرین کاملاً قابل افزایش است!
- والدین
والدین می توانند نقش تعیین کننده در موفقیت تحصیلی فرزندشان داشته باشند و همچنین با متدها و الگوهای رفتاری غلط می توانند ناخواسته و ندانسته باعث شکست تحصیلی فرزندشان شوند. بالطبع مقایسه دانش آموز با افراد دیگر، گوشه و کنایه و سرزنش های مداوم تاثیرات بسیار مخربی روی روحیه دانشآموز دارد و سبب بدکارکردی وی می شود. والدین بایستی با آموختن تکنیکهای نحوه ترغیب دانشآموز به مطالعه و تلاش بیشتر، علاقه و همچنین خلق پشتکار در دانش آموز، موجبات رشد روز افزون فرزندشان را فراهم آورند.
- استراتژیهای صحیح مطالعه
سیستمهای هشت مرحله ای دانشگاه هاروارد که با کنکور الگوسازی شده است و یا روشهای (پسختام) و دیگر روشها بسیار مفید و موثر می باشند.
- نکته برداری و خلاصهنویسی صحیح
مهارت نکته برداری و خلاصه نویسی و تهیه Big Dataی تک به تک دروس کنکور یکی از اساسیترین مولفههای موفقیت در کنکور است. ما با داشتن خلاصه ها و Big Dataهای اصولی، در سه ماهه پایانی کنکور تعداد دفعات مرور زیادی خواهیم داشت و کثرت منابع، دی وی دی ها و کتابها باعث سردرگمی و آشفتگی و اضطراب و استرس ما نخواهد شد. مدیریت خلاصهها یکی از اصلیترین عوامل موفقیت در کنکور است!
- آلفای ذهنی
قرار گرفتن در حالت آلفای ذهنی(بهترین حالت یادگیری) به کمک تمرینات عملی باعث افزایش قابلیتهای ذهنیمان میشود. وقتی ما درس میخوابیم اصولا بایستی در حالت آلفای ذهنی باشیم و به کمک تمرینات عملی خودآرامی می توانیم در این حالت قرار بگیریم.
- برنامهریزی صحیح مطالعاتی
داشتن کلاسور ارزیابی، دفترچه بی دقتیها، Big Data و سیستم برنامهریزی شده برای تستهای سنجشی، آموزشی و مهارتی بسیار بسیار مهم و از واجبات است.
ما برای تک تک این حلقهها، استراتژی و روشهای عملی داریم!
یک سفر هزارفرسنگی با یک قدم آغاز میشود!
ایلقار موذنزاده(مشاور تحصیلی)-۰۹۱۴۱۵۸۹۷۸۱
برچسب ها کنکور
0 دیدگاه در “حلقههای دهگانه موفقیت در کنکور(چگونه می توانم ترازم را افزایش دهم؟!)”