Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

بخشی از کتاب در حال چاپ "اورسی و معماری نور" از رضا زرگری: | کایزن

بخشی از کتاب در حال چاپ “اورسی و معماری نور” از رضا زرگری:

نقش، تصویر قابل انتساب به حقیقت‌هایی باورمند یا عینیِ «پیش‌دانسته» شده‌ای است که در سرزمین نه‌چندان شناخته شده، «ابهام‌آور» و بی‌حدومرز دنیای هنر و صُوّر، می‌تواند پیوندی سریع و راهنمایی‌کننده با مخاطب برقرار نماید. رابطه‌ای دل‌پذیر و مقبول مابین احساس بینایی و با قدرت ادراک زیباشناختی، تا ذهن را به ساحلی متجسم و قابل لمس‌تری از تلاطمات دریای سرگردانیِ اندیشه، هدایت نماید. “هدف هنر زیبایی شکل است، درصورتی که هدف تفکر، زیبایی ماورای شکل است. و نظمِ ظاهری را می‌گشاید و به درون آن می‌نگرد. تا آنجا که هنر با تفکر قرین است، دانش است. و زیبایی جنبه‌ای است از حقیقت به مفهوم مطلق کلمه. این‌ها کمترین جلوۀ وحدت هستند که ذره‌ای از آن در هر چیزی هست.”(بورکهارت ۱۳۶۵، ص ۲۰۵) نقش و طرح، چون یک کتیبه و یک صفحۀ نوشتاری است که سعی دارد مفهومی را آشکارتر بیان دارد و درکنار این ادراک، چون یک تصویر نقاشی، احساسی خاص را با چیدمانی از رنگ‌ها و بیانی از زیبایی‌ها در مواجهه با آن القاء می‌سازد. در حقیقت، نقش‌ها ترکیبی هنرمندانه از جلوه‌دهی و تاکید روی مفاهیمی تصویری و در فُرمی متناسب به‌شمار می‌رود که در عناصر معماری، به صورت گسترده‌ای در قالب آراستنی‌ها به‌کار گرفته شده است. نقشینه‌ها و آرایه‌ها همواره جزو الزامات ضروری محیط زندگی بشر بوده و فضای گرم و آرام‌بخش خانه را به صورت بستری صمیمی از منظر فکری، مدیریت می‌نماید. هرچند که: تزئینات به منظور تشدید و تقویت جلال و شکوه، به جز در بناهای کوچک، هدف دائمی بود و به خوبی تمهید می‌شد.(پوپ ۱۳۸۷، ص ۱۵۵۴) اما به شیوه‌های گوناگون و ساده حتی در خانه‌های فقیرانه نیز، خود را نشان می‌داد. اصولاً چیدمان و تزئینات دل‌بخواه، نه تنها رابطۀ «انسانی خاص» را با «فضایی خاص» عمیق‌تر می‌سازد؛ بلکه فرآیند مهم‌تری در میان است که به تعبیر دوباتن  Alain de Botton و آرمسترانگ  John Armstrong، برای بیان و نشان دادن چیزی از خودمان به دیگران است.(دوباتن؛ آرمسترانگ ۱۳۹۵، ص ۵۴)

برآمدن یک نقش، علاوه بر اینکه خود حامل یک مفهوم یا حسّ است، نتیجۀ کُنش و واکنش و حاصل یک تعامل با هنرمند نیز تلقی می‌شود. به‌عبارتی: برآیندی از دیالوگی حسی است. “یک کار هنری همانند یک شخص دوم عمل می‌کند. کسی که هنرمند به طور ناخودآگاه با او محاوره می‌کند. وقتی با اثر هنری رویارو می‌شویم و احساسات و هیجانات‌مان را در مورد آن بروز می‌دهیم، تبادلی نادر رخ می‌دهد؛ هم‌چنان که اثر هنری، اعتبار و نشئه خود را در ما متجلی می‌سازد، ما نیز احساسات‌مان را به اثر هنری معطوف می‌کنیم و سرانجام خودمان را در اثر می‌بینیم.”(پالاسما ۱۳۹۳، ص‌ص ۷۹ – ۸۰) درواقع، هنرمند تخیلات و ادراکات خود را با به‌تصویر کشیدن از زاویه‌ای فیزیکی، لمس می‌نماید. عینیتی که وقتی در ذهنش بود، نسبت به موقعیت استخراجیِ پیش‌آمده، بیگانه‌تر محسوب می‌شد. اما با ترسیم و خلق آن، قدرت بینایی و سایر احساسات به یاری تخیل آمده و در یک گفتگوی مفهومی و «دریافتی» متقابل، به حد کمالِ ظرفیت خود می‌رسد. هرچند که در این میان، آلن دوباتن و جان آرمسترانگ پا را فرآتر برده و تعبیر دیگری ارائه می‌کنند: “ما اشیای هنری را فقط دوست نداریم، بلکه در مورد نمونه‌های خاص استثنایی، شبیه خود آن‌ها هستیم. آن‌ها رسانه‌ای هستند که به آن وسیله به شناخت خودمان می‌رسیم و از خودمان بیشتر به دیگران می‌گوییم.(دوباتن؛ آرمسترانگ ۱۳۹۵، ص ۵۴)

 

ممکن است به این موارد نیز علاقه مند باشید:

0 دیدگاه در “بخشی از کتاب در حال چاپ “اورسی و معماری نور” از رضا زرگری:”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

آزمون آنلاین

آزمون آنلاین

مجوز فعالیت سایت

logo-samandehi

ویدئو برتر

باز کردن چت
سلام
نیاز به مشاوره دارید؟

پشتیبانی سایت توسط اردپرو